Yargı bağımsızlığı, demokratik hukuk devletinin en temel ilkelerinden biridir. Bir ülkede yargıya olan güven sarsılırsa, adalet duygusu zayıflarsa, o ülkede diğer alanlarda gelişmeden bahsetmek hayalcilik olur.

Yargı, yasama ve yürütme ile birlikte üç temel erkten biri olarak bağımsız olmalıdır şeklinde ifade edilen “Güçler Ayrılığı” ilkesi, maalesef kimi durumlarda sadece laftan ibaret kalıyor. Böyle olunca da, mademki biz de bu ülkenin vatandaşıyız, mademki düşünce ve ifade özgürlüğümüz var, o halde bir iki kelam laf edelim de en azından yaşanan olumsuzluklara sessiz kalmadığımızı, kalemimizle olumsuzlukların karşısında olduğumuzu gösterelim. Bunu yapmak da mensubu olduğumuz millete bir hizmet sayılır.

AK Parti Bolu Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Uğur Akbay’ın, Bolu Belediye Meclisi’ndeki konuşmasında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a yönelik hakaretiyle ilgili, Başkan Tanju Özcan’ın şikayeti hakkında savcılık “kovuşturmaya yer yoktur” kararı vermiş. Yani savcılık, Uğur Akbay’ın sözlerini hakaret olaral değil eleştiri olarak kabul etmiş ve gerekçe olarak da “tanınmış kişi ve siyasetçilerin pozisyonları gereği eleştiriler ağır da olsa buna katlanmaları gerektiği” sözleriyle özetlenebilecek yasal ama saçma bir dayanak göstermiş.

Uğur Akbay ne demişti? “Az önceki hareketinizden dolayı size geri zekâlı demek isterdim ama hakaret içerebilir. Siz zekâ yoksununuz.” Bu kovuşturmaya yer yoktur diyen savcıya soruyorum, Uğur Akbay’ın sözlerinin hakaret sayılabilmesi için ne söylemesi gerekiyordu? Seçilmiş Belediye Başkanı’na temsil ettiği binlerce Bolulu’nun gözleri önünde ana, avrat, bacı küfür mü etmesi gerekiyordu? Hızını alamayıp iki de tokat mı atması gerekiyordu? Peki olur ya aynı sözler siz yargı elitlerinden birine söylenseydi yine “adam sen de eleştiri hakkını kullanmış sal gitsin mi” derdiniz yoksa sürüm sürüm süründürür müydünüz? 

Yazdığım bir yazıda kullandığım “korkak tavuk gibi” ifadesi hakaret sayıldı neredeyse ceza alıyordum Allah’tan Hükmün Açıklanması Geri Bırakıldı da kurtuldum. Korkk tavuk gibi ifadesi, zeka yoksunusunuz ya da size geri zekalı demek isterdim sözlerinden daha mı ağır. İşte Türk hukuk siteminin çelişkisi. 

Tanju Özcan Belediye Başkanı ve siyasetçi olduysa şamar oğlanı değil ya. Adam binlerce kişinin izlediği bir meclis oturumunda hakarete uğrasın, siz de siyasetçi katlanmak zorunda diye kovuşturmaya lüzum görmeyin. Asıl siyasetçilere oy veren, bu devletin temeli olan millet adına, yapılan hakareti millete yapılmış kabul ederek daha hassas olmanız ve hakaret davası açmanız gerekir. 

Adamlar bu karardan dolayı sevinçten dört köşe olmuşlar, emin olun bir dahaki meclis oturumunda hangi hakareti yapacaklarını düşünüyorlardır. Nasılsa tanınmış siyasetçi hakarete katlanmalı. 

Şimdi biri de çıkıp demesin, “Yargı kararı saygı duyun.” Ortada yargı yok ki karar olsun. Saygı duymak zorunda da değiliz. Yargı kararları da eleştirilebilir, savcı da, hakim de eleştirilebilir. 

Mutlu Bilge
24.03.2022 / İSTANBUL

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1