14 Mayısta gerçekleştirilen seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oylarla AK Parti’nin aldığı oylar arasındaki yarı yarıya fark gösterdi ki, seçmen Recep Tayyip Erdoğan’a gönülden bağlı iken, AK Parti ile arasındaki bağı yavaş yavaş gevşetiyor.

Bu sonuçlarla aslında seçmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Eyy Reis! Biz seni seviyoruz, seni sonuna kadar destekliyoruz. Ancak sen bize bizim sesimize kulak vermez de bizim istemediğimiz kişileri aday olarak dayatırsan, teşkilatlarına bir çeki düzen vermezsen biz de bu adaylara oy vermeyiz.” demiştir. Nitekim AK Parti Bolu Milletvekili aday listeleri açıklandığında Bolu kamuoyunda derin bir hoşnutsuzluk oluştu ve daha o andan itibaren çoğu kişi hemen alternatif olarak MHP’yi destekleme kararı aldı. Ülke genelindeki sonuçlara bakıldığında da askında Bolu’daki benzer tablonun yaşandığı görülmektedir. Peki neden bu tablo yaşandı?

Öteden beri AK Parti Genel Merkezi’nde teşkilatların tercihlerine ve temayüllere aldırış etmeyen, kendilerine yakın gördükleri isimleri milletvekili adayı yaptıran bir çete var. Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ve Karadeniz Bölge Koordinatörü Yahya Çelik’in başını çektiği bu çete AK Parti’nin Bolu’da sadece bir milletvekili çıkarabilmesinin baş sorunlularıdır. 

Bolu’da 27 aday adayı arasından bula bula iki dönem milletvekilliği, bakan yardımcılığı ve bakan danışmanlığı yapmış, bu görevleri sırasındaki başarıları tartışmalı olan, bütün enerjisini kaybetmiş, yorgun Yüksel Coşkunyürek ile bir dönem milletvekilliği sırasında halkın antipatisini kazanmış, vasat bir görüntü veren Arzu Aydın’ı ve daha pişmesi gereken Kazım Konak’ı aday olarak göndermek hem Bolu’ya hakaret hem de siyasi bir intihardır. Genel Merkez kazığıdır.

Nitekim alınan sonuçlar da bu görüşü doğrulamaktadır. Milliyetçi Muhafazakar seçmenin MHP’ye yüklenerek İsmail Akgül’ü Meclise göndermesi, halkın, Bizim İsmail dediği, kendi içinden, kendisine yakın ve kendisini anlayacağını düşündüğü adayları tercih ettiğinin artık dayatmalara boyun eğmeyeceğinin açık bir göstergesidir. Bu haliyle seçim sonuçları hayırlı olmuş, üç ayrı partiden birer milletvekilinin çıkmasıyla denge sağlanmıştır.

Bu seçim sonuçları gösterdi ki Bolu’da 3-0 ile yarışa başlayan AK Parti, önce 2-1’e ardından da 1-1-1’e düşerek günden güne eriyor. 2019 yılındaki Belediye Başkanlığı seçiminde alınan hezimetin ardından teşkilatın kökten yenilenmesi gerekirken yenilenmemesi, ardından hala bu temele dayalı bir teşkilat oluşturularak seçimlere girilmesi halk nezdinde itibar görmemiştir. 

Bu son seçimde alınan sonuç iyi yorumlanması, seçmenlerin mesajının doğru algılanması ve teşkilatların yeniden yapılandırılması gerekir. Eski ve kendinden bıkılan yüzler tasfiye edilerek yeni bir yapılanmaya gidilmelidir.

Artık Erdoğan’ın sırtından geçinme, bedavadan oy alma devri kapanmıştır. Herkesin bir çekeri olduğu gibi Erdoğan’ın da bir çekeri vardır. Seçmen artık Erdoğan’ın hatırı için değil kendi değerlendirmesine göre oy vermektedir.

Mutlu Bilge

23.05.2023 / İSTANBUL

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1