Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesinin ardından aklıma hepimizin bildiği “Gemiyi önce fareler terkeder. Kaptanlar gemiyi en son terk eder.” sözü geldi. 

Depremle yerle bir olmuş, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği şehirlerden biri olan Hatay’da, iyi günlerinde devletten aldığı maaşla görev yapmanın keyfini süren Vali Rahmi Doğan’ın kötü günde Hatay’ı terketmesi, toplumsal hafızamızda ve özellikle Hataylılar’ın hafızalarında silinmeyecek şekilde  yerini alacaktır. Hani yine bir şiir de yer alan “Mutluyken herkes yanında olur, adam kavgada belli olur” dizelerindeki gibi maalesef bu kavgada, yani hayata yeniden tutunma mücadelesinde Vali Doğan kötü günlerin adamı olmadığını, siyasi ikbali vefasızlığa değiştiğini göstermiş oldu.

Elbette devlet, makamı boş bırakmayacak yerine başka bir Vali’yi atayacaktır. Devlette devamlılık esastır. Yine elbette Vali’nin istifa etme ve siyaset yapma hakkı vardır. Ama hakların doğru zamanda ve kamu vicdanını yaralamadan kullanılması gerekir. Başka bir deyişle, en ihtiyaç duyulan zamanda, ekmeğini yediğin bir şehirle dayanışma içinde olmak vefa göstermek gerekir. Bugün Hatay’da ve diğer illerde ihtiyaç duyulan ve moralleri yüksek tutacak en önemli şey  dayanışmadır. En zor zamanda şehrin en tepesindeki yöneticinin istifa etmesi kadar moral bozucu ne olabilir? 

Bu vesile ile seçimlerde devlet memurlarının istifasıyla ilgili maddenin yeniden düzenlenmesi gerekir. Devlet memurları, seçimlerde aday olabilmek için istfa ediyorlar, bir partideye adaylık müracaatı yaparak renklerini de belli ediyorlar, ardından seçilemeyince görevlerine geri dönebiliyorlar. Şimdi bu memurdan görevinde nasıl bir tarafsızlık bekleyebilirsiniz?

Kaldı ki çoğu memur genelde seçilme ya da aday yapılma şanslarının az olduğunu bildiği halde, hükümete ben de sizdenim, beni görün mesajı vermek için aday oluyor, ve çoğu, bu ben de sizdenim mesajının ardından genelde istediği kıyağa kavuşabiliyor. Böyle olunca ortada liyakat diye bir şey kalmıyor.

Mevcut durumda AK Parti’nin istifa eden Hatay Valisi’ni, sırf bu zor dönemde siyasi ikbalini düşünerek Hataylılar’ı terkettiği için aday yapmamalıdır. Bu Hatay’a gösterilen önemin ve Hatay ile dayanışmanın bir gereğidir.

Vefa göstermek hem imanımızın gereği hem de Türk töresinin önemli bir hasletidir. Vefasız birinin Türk Milletini temsil etmeye hakkı olmamalı ya da böyle bir imkan verilmemelidir. Vefasız temsil olmaz.

Mutlu Bilge
20.03.2023 / İSTANBUL

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1