Mudurnu'da maden sahası isyanı

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan 157 bin 267 metrekarelik ormanlık alanın, Işık Kardeşler Madencilik'e ihale edilmesine köy halkından tepki yağıyor. "Biz buna asla müsaade etmeyiz" ifadelerini kullanan halk, ağaç kıyımına izin vermeyeceklerini açıkladı. 

30 Temmuz 2024 00:30
Mudurnu'da maden sahası isyanı

banner63

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan 157 bin 267 metrekarelik ormanlık alanın, Işık Kardeşler Madencilik'e ihale edilmesine köy halkından tepki yağıyor. "Biz buna asla müsaade etmeyiz" ifadelerini kullanan halk, ağaç kıyımına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Avdullar Köyü’nün üst kısmında yer alan ve Sinek Kayası olarak bilinen 157 bin 267 metrekarelik ormanlık alan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden sahası olarak ihale edildi. 24 Temmuz’da yapılan ihalede, 2 milyon lira teklif veren Işık Kardeşler Madencilik ihaleyi kazandı. Bu alanda kalsit, dolomit, kalker, granit, andezit ve bazalt gibi ikinci grup madenlerin aranacağı bildirildi.

Avdullar köyü sakinleri, ormanlık alanın ihale edilmesiyle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Köy halkı, maden sahasına yakın bir noktada toplanarak tepkilerini dile getirdi. Köy Muhtarı Ahmet Temel, “Bizlere herhangi bir bilgi verilmeden köyümüzün yakınındaki ormanlık alanın ihale edildiğini öğrendik. Bu ihaleyi kabul etmiyoruz, doğamızın bozulmasını istemiyoruz” dedi.

Muhtar Ahmet Temel, ihalenin köy halkına zarar vereceğini ifade etti. "Köyümüzün kendi doğası, suyu ve arazisi korunmalı. 157 dönümlük alanda arama yapılacağını haberlerden öğrendik ama bize bilgi verilmedi. Ağaçlar ve ormanlar zarar görecek. Köy halkının tapulu arazileri de tehlikede. Bu madene asla müsaade etmeyeceğiz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Köy sakinlerinden Hatice Aykol, "Ben bu haberleri internetten okudum. Işık Kardeşler firmasının burada maden arayacağını öğrendim. Ağustos’un 20’sinde gelecekler. Bu bölge taşlık ve ağaçlık, köyümüze ve mezarlıklarımıza yakın. Maden aramasına karşıyız, zamanında bir şantiye kurulduğunda meyvelerimiz zarar gördü. Şimdi daha da zarar göreceğiz" dedi.

Fikriye Kaya ise, "Bu ne madenidir, altın mı başka bir şey mi? Köylüler neden bilgilendirilmiyor? Biz, köylüler olarak bilgilendirilmek istiyoruz. Ağaç kıyımı yapılacaksa buna asla müsaade etmeyiz. Önce muhtar ve halkla konuşulmalı" şeklinde konuştu.

Köy halkından Tuncay Ergil, maden araması adı altında define aranabileceğini iddia ederek, "Bu bölgede daha önce define arayanlar oluyordu. Şimdi maden arama adı altında define mi aranacak diye düşünüyoruz. Devletimiz köylülerin zarar görmesine razıysa, söyleyecek sözümüz yok" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1