Tabiatın yok olmasına müsaade etmiyoruz

İl Genel Meclis toplantısında, Kıbrıscık’ta ihalesi yapılacak olan 240 hektarlık maden arama sahasından etkilenecek köy ve yaylaları sıralayan CHP Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan ihaleye karşı çıktı. 

09 Aralık 2022 12:58
Tabiatın yok olmasına müsaade etmiyoruz

banner63

İl Genel Meclis toplantısında, Kıbrıscık’ta ihalesi yapılacak olan 240 hektarlık maden arama sahasından etkilenecek köy ve yaylaları sıralayan CHP Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan ihaleye karşı çıktı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün 11 Aralık’ta yapacağı ihaleyle Kıbrıscık’ta belirlenen 240.4 hektarlık bölge, IV. Grup madenler için çalışma yapılmak üzere maden arama sahası olarak ruhsatlandırılacak.

CHP İl Genel Meclis Üyeleri ihale öncesi Kıbrıscık’a giderek, basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Kıbrıscıklı vatandaşlara seslenen İl Genel Meclis Üyeleri, bölgenin tehdit altında olduğuna vurgu yaptı.

“MADEN ARAMASINA ‘HAYIR’ DİYORUZ”

Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, 2 milyon 400 bin metrekarelik ruhsat verilecek alanı kapsayan köyleri ve yaylaları sayarak, “Devlet’in görevi Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere bağlı kalarak, insan yaşamını olumsuz etkileyecek, çevreye – doğal yaşama zarar verecek faaliyetlere fırsat vermemektir. Söz konusu bölge açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre; ‘L’ şeklinde 2 milyon 400 bin metrekare alan maden arama sahası olacak. Bu bölgeler; Devecik Köyü’müzün Karagöl tarafına bakan tarafı, Nadas’ın üst tarafı, Alpağut Yaylası, Ayı Deresi, Kızık Yaylası, Sarıkaya Göl tarafı. Karatepe, Tınas Tepe, Killik Taşı… Eğer bu bölgelerde siyanürle altın aranacaksa 21. yüz yılda, su sorunuyla karşı karşıya kalan Kızık köyümüz elden gider zaten. Doğal yaşama, kültürel mirasımıza, yöre insanımızın yaşamını, geçimini olumsuz etkileyecek maden aramasına ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOĞAMIZIN YOK OLMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz ise söz konusu alanda hayata geçirilecek olan Köroğlu Dağı Turizm planını anımsatarak, “Dünya’nın en güzel illerinden Bolu’yu Davos yapmak için yola çıkanların asıl amacının Kıbrıscık’ta başlayan ve biliyoruz ki bundan sonrası gelecek olan Bolu ve çevresini Kazdağları gibi delik-deşik etmek olduğu yeni yeni ortaya çıkmaktadır. Turizm kenti Bolu için 38 bin hektar alana proje üretenler, hemen dibinde IV. Grup madenlerden; sodyum, potasyum, iyon, bor tozları gibi yüzeyakım endüstriyel hammadde; linyit, taş kömürü, uranyum, toryum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler arayanlarla karşılaşacağız. Bu mudur turizm kenti olmak? Böyle mi Davos olacağız. Bu kararı ülkenin yurttaşları olarak kabul etmiyoruz. Doğamızın, ormanlarımızın, endemik bitkilerimizin, börtü-böceklerimizin ve yaban hayatımızın yok olmasına müsaade etmeyeceğiz. Tüm Bolu halkını destek vermeye, direnmeye davet ediyoruz. En başta da vekillerimizi burada, yanımızda görmek istiyoruz. Bolu, Kıbrıscık elden gitmeyecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1