Varlığını mazlum Batı Trakya Türklerine borçlu Patrikhane'den Türk hükümetine çağrı

Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerine yönelik zulmüne susan Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için çağrıda bulundu. 

03 Aralık 2021 07:16
Varlığını mazlum Batı Trakya Türklerine borçlu Patrikhane'den Türk hükümetine çağrı

banner63

Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerine yönelik zulmüne susan Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için çağrıda bulundu.

Batı Trakya Türk Azınlığı'nın milli kimliğinin inkar edilip dini haklarının ihlal edilmesine sessiz kalan Fener Rum Patriği BartholomeosHeybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için Türk hükümetine çağrıda bulundu.

Lozan Antlaşması'na göre Batı Trakya'daki Türk Azınlığın karşılığı olarak İstanbul'da varlığını sürdürmesine izin verilen Fener Rum Patrikhanesinin Başpapazı Bartholomeos, Türk mevzuatına uygun olarak İstanbul'da bir ilahiyat fakültesine bağlanmayı reddeden Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması çağrısını bir kez daha tekrarladı. Yeni Akit gazetesinin haberine göre, Bartholomeos, dün yaptığı açıklamada, Halki (Heybeliada) ilahiyat okulunun "Hristiyanlığa, medeniyete ve insanlığa çok katkıda bulunduğunu" ileri sürdü.

Hak peşindeki Patrik, Batı Trakya’daki zulme sessiz

Yunanistan’da Türk kimliğinin inkar edilip Müslümanların haklarını kullanmasına izin verilmemesine ses çıkarmayan Bartholomeos, “Hepiniz biliyorsunuz ki Halki Mektebi 50 yıldır kapalıdır. Okulumuzun kapalı olmasının Ekümenik Hareketi etkilediği kesindir. Türkiye'nin hükümeti, ruhban okulunun yeniden faaliyete geçmesine izin vermelidir” dedi.

Müslüman Türk Azınlık müftülerini bile seçemiyor 

Bilindiği gibi, Yunanistan’da Batı TrakyaMüslüman Türk Azınlığının Lozan Antlaşması’ndaki hükümlere göre dinî kurumlarını kendilerinin yönetmelerine izin verilmiyor. Yönetim anayasal güvenceyle koruma altında olan Yunan Ortodoks Kilisesine en ufak bir müdahalede bulanamazken, Batı TrakyaTürkleri başta olmak üzere ülkedeki bütün Müslümanların dini kurumlarına ve iradesine uluslararası hukuku çiğneyerek müdahalelerde bulunmaya devam ediyor. Devlet, muhtar ve dokunulmaz olan Türk Azınlık kurumlarına haksız bir şekilde el koyarak buraları keyfi düzenlemelerle devlet kurumlarına çeviriyor. Türkiye’de metropolit ve Patriklerin seçimi kilise mensupları tarafından gerçekleşmesine rağmen, Yunanistan’da Müslümanlar kendi müftülerini bile belirleyemiyor. Avrupa Birliği ve ABD ise tüm bunlara karşın Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için kampanya yürütüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1